Als er iets kapot gaat in huis, dan kan je er bijna al je geld op zetten dat er nog veel meer mis zal gaan de komende weken. Hierdoor is je spaargeld binnen mum van tijd als sneeuw door de zon verdwenen. Niet altijd een probleem, maar wel als het over meerdere grote uitgaven in korte tijd gaat. Als je altijd over een fijn potje voor onvoorziene uitgaven beschikt en in één week tijd de wasmachine, stofzuiger, laptop én auto kapot gaat, dan zit je natuurlijk wel met een dilemma. Want hoe kun je dit allemaal financieren terwijl je spaargeld er zo goed als doorheen is?
Vooral wanneer de aanschaf van een nieuwe auto noodzakelijk is, kan dit enorm veel gevolgen hebben. De meeste mensen kunnen tegenwoordig immers niet meer zonder auto. Zeker niet als je veel moet rijden voor je werk, de kinderen buiten het dorp/de stad op school zitten of slecht ter been bent en je dus echt afhankelijk bent van de auto.
Er moet dan gewoon een nieuwe auto komen. Maar hoe doe je dat als je spaargeld zo goed als op is? Er zijn verschillende mogelijkheden. We zetten 3 mogelijke oplossingen om de auto te financieren op een rijtje.
1. Geld lenen
Geld lenen voor auto? Is dat wel zo’n goed idee? Al van jongs af aan krijgen we mee dat geld lenen ook daadwerkelijk geld kost. Daarom wordt dit meestal vermeden. Op enkele aankopen na waarbij het vrijwel onmogelijk is om geen lening af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. Dit lijkt vanzelfsprekend te zijn, maar is uiteraard ook ‘gewoon’ een lening.
Het klopt dat geld lenen zeker niet als een gemakkelijke uitweg moet worden beschouwd. Als je kunt sparen en hier ook de tijd voor kunt nemen, dan is dit altijd de beste oplossing. In geval van onmacht heb je echter vaak geen andere keus. Zeker niet als je echt afhankelijk bent van de auto. Zolang je weet dat je de lening terug kunt betalen (maar je enkel over te weinig tijd beschikt om nog te sparen voor de aankoop), dan is hier dan ook niets mis mee.
2. Huur/koopovereenkomst met de autodealer
In veel gevallen is er ook wel wat te regelen met de autodealer als je de situatie uitlegt. Deze wil immers maar wat graag de auto verkopen en wil vaak wel een regeling afsluiten. Hierbij wordt een zogenaamde huur/koopovereenkomst gesloten. Hierbij leen je het bedrag als het ware van de autodealer en betaal je hier maandelijks een x-bedrag voor terug. Ondertussen ben jij wel verantwoordelijk voor het afsluiten van een verzekering, onderhoud, enzovoorts. Het is dus wel anders dan leasen. Als je in termijnen hebt terugbetaald, dan zal de auto volledig van jou zijn.
3. Leasen
Steeds meer particulieren kiezen ervoor om een auto te leasen. Dit is een goede manier om snel over een nieuwe auto te beschikken. Hierbij betaal je een x bedrag per maand en is het onderhoud en de verzekering voor de eigenaar van de auto (de leasemaatschappij dus). Leasen kent echter ook nadelen. Zo zit je vaak gebonden aan het aantal kilometers dat je maximaal mag rijden en heb je na afloop van de leaseperiode vaak meer betaald dan als je de auto zelf had gekocht.