Wat zijn de gemiddelde energiekosten per maand in Nederland? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt, zeker nu de energiekosten in Europa flink zijn gestegen. Verschillen de energiekosten ook per regio? En hoe hoog zijn de kosten in Nederland vergeleken met andere Europese landen. In dit artikel vertellen we je alles over de energiekosten in Nederland, met nog wat extra tips om geld te besparen.
Energiekosten in het verleden
Nederland kent een relatief hoge energieprijs. In de jaren tachtig hadden we te maken met energieprijzen die drie keer zo hoog waren als in Duitsland. Dit kwam doordat de Nederlandse overheid energiebelasting wilde heffen om zo de schatkist te spekken. In 2021 waren de gemiddelde kosten voor energie zo'n 1.000 euro voor gas en 400 euro voor stroom. Vergeleken met andere Europese landen zijn de energiekosten in Nederland dan ook nog steeds relatief hoog.
Hoeveel moet je betalen?
Er zijn meerdere factoren die bepalen hoe hoog de energierekening is. Denk hierbij aan het type woning, isolatie, stroomverbruik en het aantal personen in het huishouden.. De energieprijzen in Nederland verschillen soms ook per regio, afhankelijk van de leverancier. Dit heeft te maken met de afstand tot het dichtstbijzijnde energiebedrijf en de hoeveelheid energie die in een regio wordt gebruikt. De kosten verschillen ook door het contract had je hebt afgesloten met je energieleverancier.
Hogere energiekosten in 2022
In 2022 zijn de energiekosten flink omhoog gegaan. vooral door de gevolgen van het conflict in Oekraïne en de sancties die hierop volgden. Door deze ontwikkelingen zijn de prijzen van aardgas en olie in Europa flink gestegen. Dit allemaal had een domino-effect op de energieprijzen in Nederland. Inmiddels zijn de energieprijzen wel weer wat gedaald, maar ze blijven nog steeds hoog. Gelukkig is de BTW op energie per 1 juli ook omlaag gegaan, waardoor je minder geld kwijt zult zijn.
Daarom kan het voor veel huishoudens slim zijn om wat te besparen op energie. Zorg daarom dat je zorgt voor betere isolatie in huis, een andere manier van verwarmen (of warmte / kou beter vasthouden) of ga even wat minder lang douchen. Je kunt ook je huidige energie vergelijken op een website op internet. Zo kun je even kijken of je misschien veel geld kunt besparen door over te stappen.