Je blijft maar stoken en stoken, maar het huis blijft maar niet warm. Dat komt waarschijnlijk doordat je huis niet goed geïsoleerd is. ‘Voor de vogeltjes stoken’ is zonde, en daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Warmte ontsnapt direct door kleine, open ruimtes, maar hoe los je dat op? Welke soorten isolatie zijn het meest efficiënt?
Deuren, naden en kieren
Bij isolatie denk je misschien al snel aan bouwbedrijven die grote ingrepen doen, maar de basis kun je helemaal zelf. Veel warmte gaat verloren door naden en kieren en door deuren die niet goed sluiten. Dat kun je zelf oplossen door bijvoorbeeld nieuwe tochtstrips te plaatsen. Door de brievenbus, langs het kruipluik en onder de deur, zijn de meest voorkomende plekken waar het kan tochten. Als je geen strips wilt gebruiken, kun je ook kitten. Je huis voelt dan warmer aan en je verspilt minder energie. Maak niet alles klakkeloos dicht, maar denk ook aan goede ventilatie. Ventileren kan bijvoorbeeld met roosters in de ramen. Zo houd je gezonde lucht in huis.
Vloerisolatie
Wil je echt een verschil maken in huis, begin dan met vloerisolatie. Je bespaart hiermee op je energiekosten, en in de winter heb je geen last meer van koude voeten. Vloerisolatie kun je laten doen met bijvoorbeeld piepschuim, steenwol, schapenwol, XPS, folie met luchtzakken of met glaswol. Wat de beste vloerisolatie is, hangt af van je kruipruimte, het toegangsluik, de kans op vocht en de vloer die je hebt.Een vloer isoleren kan vanaf zo’n vanaf 15 euro per m². Je verdient je kosten maandelijks snel terug dankzij de besparing op je energierekening. Een bijkomend voordeel is dat je minder last zult hebben van vocht in huis. Vocht kan resulteren in schimmel, en dat is levensgevaarlijk. Tijd om werk te maken van isolatie, dus!
Spouwmuurisolatie
Dankzij spouwmuurisolatie geniet je van een warmer huis, een lagere energierekening en een beter leefklimaat. Spouwmuurisolatie kan al vanaf 15 à 30 euro per m². Het valt niet aan te raden om er zelf mee aan de slag te gaan. Een professional kijkt eerst of spouwmuurisolatie mogelijk is in jouw huis. Vervolgens spuit hij het isolatiemateriaal vakkundig vanaf de buitenkant in de gevel. Natuurlijk moet je wel een spouw hebben om deze te kunnen isoleren. Huizen van voor 1920 hebben bijvoorbeeld geen spouwmuur.
Om te kunnen isoleren, moet je spouwmuur schoon zijn, dus zonder puin of cementresten. Professionals kunnen een vervuilde spouwmuur goed schoonmaken. Dan isoleren ze je spouwmuur alsnog, en geniet je van een warmer huis. Na isolatie komt ventilatie: genoeg verse lucht je woning binnen laten komen. Zo kun je op een gezonde manier profiteren van een beter binnenklimaat.