Organisaties in de seniorenzorg staan voor grote uitdagingen. Ze zullen de komende jaren steeds meer werk krijgen, terwijl er steeds minder mensen beschikbaar zijn om dat werk te doen. Hieraan liggen diverse oorzaken ten grondslag. In dit artikel vind je het antwoord op de vraag hoe het komt dat de seniorenzorg het in de komende jaren extra zwaar krijgt op het gebied van personele bezetting.
We worden steeds ouder
Heel geleidelijk is de gemiddelde levensverwachting van de Nederlander in de afgelopen decennia omhoog gegaan. Wie in 1900 werd geboren, had een gemiddelde levensverwachting van 50 jaar, een halve eeuw later was dat gemiddeld 70 jaar en inmiddels ligt die al boven de 80 jaar. Als we langer blijven leven, hebben we vaak ook langer zorg nodig, want ouderdom komt meestal met gebreken. Vandaar dat een grote seniorenzorgorganisatie als Archipel langere tijd aan dezelfde cliënten zorg moet bieden. Daarvoor zijn logischerwijs ook meer mensen nodig.
Er zijn meer senioren
Door de naoorlogse geboortegolf in de jaren 40 en 50 heeft Nederland momenteel te maken een hoge mate van vergrijzing. Het aantal senioren stijgt daardoor flink en dat heeft twee gevolgen voor de seniorenzorg. Op de eerste plaats zijn er dus meer cliënten, maar tegelijk stromen ook steeds meer personeelsleden uit, omdat ze zelf senioren zijn geworden. Hierdoor wordt deze branche dus dubbel getroffen.
Minder instroom
Werken in de zorg was een aantal jaren geleden niet heel populair. Medewerkers klaagden over de lage lonen en de hoge werkdruk. Dat heeft geleid tot imagoschade voor de sector, waardoor schoolverlaters minder snel kozen voor een baan in de zorg. In plaats van bijvoorbeeld te gaan werken bij Archipel richtten ze hun blikveld op andere sectoren, met als gevolg een verminderde instroom van personeel gedurende een langere tijd. Daardoor ontstond voor de bestaande teams een hogere werkdruk en die leidde soms weer tot uitval van personeel, waardoor zorgorganisaties in een vicieuze cirkel terechtkwamen.
Oplossingen
De besturen van zorginstellingen moeten alle zeilen bijzetten om de personeelsuitdagingen in de komende decennia het hoofd te kunnen bieden. Verbeterde arbeidsvoorwaarden en extra investeringen in opleidingen dragen hieraan bij. Daarnaast komen er steeds meer innovatieve zorgoplossingen, waardoor medewerkers in staat zijn om meer cliënten te kunnen bedienen binnen hetzelfde tijdsbestek. Technologische innovaties moeten ervoor zorgen dat de sector voldoende toekomstbestendig blijft en ons goed kan verzorgen.