Het gedrag van katten ontcijferd
Katten zijn intelligente dieren. Ook zijn ze solistisch en gevoelig voor (grote) veranderingen. Omdat ze niet zo snel altijd hun fysieke en emotionele pijn uiten, is het belangrijk om afwijkend gedrag van jouw huisdier goed te observeren. Hierdoor kunnen o.a. stressfactoren voor jouw kat opgelost worden. Ook gedrag wat vervelend is voor jou als baasje valt te analyseren en op te lossen. Door meer te verdiepen in het gedrag van katten kun jij jouw kat steeds beter leren begrijpen!
Ongewenst gedrag
Constant miauwen of op het aanrecht lopen: het zijn dingen waar de meeste katteneigenaren niet blij van worden. Maar hoe los je dit op? Allereerst kan overmatig miauwen komen omdat jouw huisdier heeft aangeleerd dit te doen om aandacht te krijgen. Ook medische en emotionele redenen kunnen de oorzaak zijn. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld stress, verveling, een hoge bloeddruk, een te snel werkende schildklier of ouderdom.
Wat betreft het ongewenst zitten en lopen op het aanrecht is het allereerst belangrijk om te kijken waarom jouw kat hier vaak is. Liggen er vaak etensresten die jouw kat wel lust? Heb je vaker een oogje dichtgeknepen toen jouw viervoeter op het aanrecht zat? Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om consequent veranderingen door te voeren. Een effectieve oplossing is het onaantrekkelijk maken van het aanrecht. Dit houdt in dat je producten neerlegt op het aanrecht die jouw kat niet prettig vindt. Denk bijvoorbeeld aan een rubberen mat met een vervelende textuur of producten zoals tandpasta of citroensap. Dit vindt jouw kat niet fijn waardoor het sneller uitwijkt naar een andere plek.
Toetakelen van de meubels
Wanneer jouw kat zich uitleeft op de bank of stoel en deze beschadigd achterlaat, zorgt dit natuurlijk voor frustratie. Er zijn verschillende oorzaken van dit gedrag. Zo kan het zijn dat de kat dit met name doet om frustraties of spanningen te uiten. Maar het verspreiden van geur – om een territorium af te bakenen – angst voor andere katten of het willen rekken en strekken van de spieren zijn ook redenen waarom katten meubels en behang molesteren.
Om de schade te beperken en dit gedrag te voorkomen zijn er een aantal mogelijkheden. Zo verhelpt het hebben van een krabpaal, krabton of krabplank een deel van het probleem. Deze objecten kunnen aantrekkelijker gemaakt worden door het te combineren met snoepjes of kattenkruid. Daarnaast zijn voldoende uitdaging bieden en meubels onaantrekkelijk maken ook goede oplossingen.
Katten en emoties
Hoewel dieren niet op dezelfde manier communiceren als mensen, hebben zij ook emoties. Deze uiten katten op verschillende manieren. Zo kunnen ze door bepaalde negatieve emoties zoals angst en paniek veel miauwen en soms zelfs agressief gedrag vertonen. Ook wordt gezegd dat katten kunnen rouwen. Vaak wordt dit geuit door meer slapen, minder eten, veel miauwen en aanhankelijk gedrag. Stress is o.a. zichtbaar door rillingen over de rug, ‘half slapen’, wegkruipen veel wassen, likken of bijten. Probeer te achterhalen waar de stress vandaan komt om zo het probleem op te lossen. Redenen tot paniek zijn bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts zijn, conflicten met andere katten of verbouwingen. Niet altijd is het mogelijk om de oorzaak weg te nemen. Ook stress verlagende middelen helpen spanning te verminderen. Neem hiervoor wel eerst contact op met een dierenarts.