Het maakt niet uit of je de eigenaar van een kleine webshop bent of een geheel warenhuis onder je hoede hebt: een efficiënte magazijninrichting is goud waard voor een snelle distributie van producten. Toch loopt het hier vaak al spaak. Producten worden niet snel genoeg gevonden, bestellingen worden niet compleet bij de klant afgeleverd en de voorraden worden onvoldoende bijgehouden. Dit kan grote gevolgen hebben voor het wel en wee van jouw bedrijf. Hoog tijd om hier dus verandering in te brengen. Maar hoe optimaliseer je jouw magazijninrichting? Waar moet je dan aan denken? Hieronder volgen vier tips.
1. Inventariseer wat er nodig is
Zeker bij een groter magazijn is het verstandig om alle lagen van de organisatie te spreken en te inventariseren wat er precies nodig is. Als er nieuwe systemen worden geïmplementeerd zonder dat de mensen op de werkvloer hier op de hoogte van zijn, dan kan dit tot onnodige onrust en onvrede leiden. Het is belangrijk dat je echt nagaat wat er nodig is om het werk te vereenvoudigen en efficiënter te laten verlopen.
Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van eenvoudige hulpmiddelen die het opslaan van materialen en producten gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van handige stapelbakken, het verbeteren van sommige veiligheidsaspecten en betere apparatuur om het werk efficiënter uit te kunnen voeren.
Besef goed dat de magazijnmedewerkers waarschijnlijk als geen ander weten wat zij nodig hebben om hun werk goed te verrichten. Ga daarom uit van hun ervaringen en expertise.
2. Zorg voor voldoende ruimte
Kijk kritisch naar de ruimte in het magazijn. Is er eigenlijk wel voldoende ruimte om alle producten veilig en netjes op te bergen? Wat als het magazijn echt te klein is voor jouw voorraad? Is het dan wellicht noodzakelijk om verder op te schalen? Bijvoorbeeld naar een groter gebouw of door bijvoorbeeld een tweede ruimte binnen het gebouw te huren?
Een efficiënte magazijninrichting kan ook flink wat ruimte besparen. Merk je dus dat je magazijn altijd erg vol staat? Onderzoek dan of alle schappen wel goed gevuld zijn en of de palletstellingen op de juiste manier benut worden. Hier valt soms nog veel winst te behalen.
3. Gebruik handige software om de voorraden te controleren
Hoe groter het bedrijf wordt, hoe lastiger het wordt om de voorraden te controleren en bij te houden. Gelukkig zijn er verschillende soorten software die hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan AFAS. Welke software je nodig hebt, is voor een groot deel afhankelijk van het bedrijf dat je runt en wat je verder nog precies nodig hebt. Onderzoek daarom de verschillende opties en kies voor de software die het beste bij jouw bedrijf past.
4. Evalueren
Heb je aanpassingen doorgevoerd binnen de huidige magazijninrichting? Dan is het goed om na enkele weken ook te evalueren wat dit nou precies gebracht heeft. Is de veiligheid van het personeel in alles gewaarborgd? Hebben de aanpassingen daadwerkelijk geholpen bij het oplossen van de verschillende problemen? Zijn er nog altijd pijnpunten waardoor het magazijn niet effectief genoeg loopt? Ga ook in gesprek met de verschillende lagen van de organisatie. Door alle punten mee te nemen, creëer je op de lange termijn de meest effectieve magazijninrichting. Geheel passend bij de wensen van het bedrijf en de medewerkers.