Een uitvaart is een belangrijk onderdeel van vele culturen over de hele wereld. Hoewel de specifieke details kunnen variëren, bestaat een uitvaart meestal uit een combinatie van rouw, herdenking en een begrafenis of crematie.
In veel culturen zijn begrafenisplechtigheden open voor het publiek en worden ze vaak gehouden in een uitvaartcentrum of een andere aangewezen locatie. Familie en vrienden kunnen samenkomen om het lichaam van de overledene te bekijken en definitief afscheid te nemen. Een begrafenisdienst omvat meestal een lofrede, muziek en voordrachten, en kan worden gevolgd door een receptie.
Uitvaarten in andere culturen
In veel culturen wordt het lichaam volgens religieuze of culturele traditie voorbereid op de begrafenis of crematie. Verschillende culturen hebben verschillende ideeën over wat er na de dood gebeurt. Sommigen geloven in reïncarnatie, terwijl anderen geloven in een leven na de dood. Dit kan bepalen hoe mensen tegen de dood en een uitvaart aankijken. Islamitische en joodse mensen mogen bijvoorbeeld niet gecremeerd worden. Het liefst moeten mensen zelfs binnen 24 uur begraven worden, wat een stuk sneller is dat gebruikelijk. Ook bloemen, kaarsen of andere spullen zul je niet terugvinden bij een islamitisch graf. Ook binnen het jodendom is dit het geval. Hier leggen mensen in plaats daarvan steentjes bij een graf, om aan te geven dat de persoon niet is vergeten.
In veruit de meeste culturen is begraven de norm. In het westen kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor een crematie in plaats van een begrafenis. Ook binnen het hindoeïsme worden mensen vooral gecremeerd. In sommige culturen wordt de as uitgestrooid op een speciale plaats, maar het kan ook in een mooie urn worden gestopt.
Rouwperiode en kleuren
In Azië is wit de kleur van de dood en begrafenissen zijn hier altijd zeer sombere aangelegenheden. In het hindoeïsme zijn zowel wit als zwart kleuren die mensen dragen tijdens een uitvaart. De rouwperiode kan ook erg verschillen per cultuur, maar ook binnen de cultuur zelf. Zo kan een rouwperiode binnen de islam een paar dagen duren, maar soms zelfs maanden. In deze periode dragen mensen geen sieraden. Ook kleding moet vooral ingetogen en sober zijn.
Heb jij speciale wensen voor je uitvaart? Dan is het verstandig om dit van te voren duidelijk te maken en te regelen. Nadat iemand komt te overlijden moet alles namelijk snel geregeld worden, terwijl nabestaanden met veel verdriet zitten.