Is een FWB-relatie gezond?

Is een FWB-relatie gezond?

Een friends with benefits (FWB)-relatie houdt in dat twee mensen een vriendschap onderhouden waarin ze ook een seksuele relatie hebben, zonder dat ze officieel romantisch betrokken zijn of de verplichtingen van een traditionele relatie aangaan. Dit soort relatie kan goed werken, maar het vereist duidelijkheid en wederzijds begrip.

Hoe krijg je een FWB relatie?

Een friends with benefits-relatie begint vaak vanuit een bestaande vriendschap of een informele connectie. Om te starten weet je wat je wilt en ben je bij het benaderen van iemand duidelijk over je intenties. Je wilt een seksuele relatie zonder de verplichtingen van een romantische relatie. Bij gevoelens wordt een FWB-relatie lastig. Benader het subtiel en tactvol, en wees uiteraard respectvol. Forceer het niet. Als je geen bestaande vriend of vriendin hebt die geschikt is, kun je overwegen om datingapps te gebruiken voor een FWB date.

Voor en nadelen van een FWB

De voordelen van een FWB zijn:

Fysieke intimiteit zonder verplichtingen.

Geen verwachtingen zoals in een traditionele relatie.

Je kunt nog steeds daten of andere prioriteiten hebben.

De nadelen zijn:

Een van de grootste risico’s is dat één persoon gevoelens krijgt terwijl de ander dat niet doet.

Het kan ongemakkelijk worden in sociale situaties, vooral als jullie gezamenlijke vrienden hebben.

Als de FWB-relatie niet goed wordt beheerd, kan dit de vriendschap schaden.

Hoe weet je of een FWB relatie iets voor je is?

Om te weten of friends with benefits iets voor jou is kun je de volgende vragen stellen:

Kan ik fysiek intiem zijn zonder emotionele verwachtingen?

Heb ik vertrouwen in de vriendschap en weet ik dat we eerlijk tegen elkaar kunnen zijn?

Wat wil ik op dit moment in mijn leven: iets vrijblijvends of toch een diepere connectie?

Als je op dezelfde lijn met elkaar zit kan het iets heel leuks zijn. Zo kun je toch van dat stukje wat je mist samen genieten oftewel genieten van FWB sex.

Kan een FWB relatie ongezond zijn of worden?

Jazeker kan dit. Als één persoon verliefd wordt en de ander niet, kan dit leiden tot verwarring, teleurstelling en pijn. Ook onuitgesproken verwachtingen of onduidelijke grenzen kunnen leiden tot misverstanden of conflicten. Als één partij de ander als vanzelfsprekend beschouwt of niet meer als een vriend behandelt, wordt de dynamiek ongezond.

Is een FWB-relatie nu gezond?

Een FWB-relatie kan gezond en succesvol zijn als beide partijen emotioneel volwassen zijn, eerlijk communiceren en elkaars grenzen respecteren. Als dit niet het geval is, kan het echter leiden tot emotionele verwarring en pijn. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je zoekt en te blijven checken of het voor jullie beiden werkt. Een FWB-relatie werkt alleen zolang beide partijen er blij mee zijn.