Warmteverlies: je ontkomt er helaas niet altijd aan. Zeker gedurende de wintermaanden is er vaak een koude luchtstroom in huis te voelen. Warmteverlies is niet geheel te voorkomen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het zoveel mogelijk te verminderen. Dit is nodig om bijvoorbeeld de energierekening te verlagen, maar ook zeker om het wooncomfort te verhogen. Wanneer je je eindelijk nestelt op je eigen warme bank, wil je immers niet gehinderd worden door kou van buitenaf. Maar hoe ga je dit tegen? We zetten drie tips op een rij.
1. Goede raambekleding
Besef goed dat kou vaak bij de ramen vandaan komt. Als de raampartijen onvoldoende zijn geïsoleerd, kan dit veel tocht doorlaten. Bovendien verdwijnt hier ook de warm gestookte lucht uit huis. Zonde! Want zo stook je dus eigenlijk voor de buitenlucht. Als je op dit moment niet in staat bent om verder te isoleren, kun je er wellicht wel over denken om nieuwe raambekleding aan te schaffen. Als je raambekleding op de juiste manier gebruikt, kan dit heel veel warmteverlies tegen gaan.
Bekijk hier voordelige shutters die kunnen helpen bij het verminderen van warmteverlies in jouw woning. Zorg ervoor dat je elk straaltje zonlicht in huis haalt en sluit de shutters bij kou, onvoldoende licht en harde wind voor het beste resultaat.
2. Waar gaat de warmte verloren?
Ontdek eerst waar de warmte precies verloren gaat. Is dit bij de raampartijen in huis? Via de deuren? De muren? Of misschien wel het dak? Bepaal waar in huis nog onvoldoende isolatie aanwezig is. Je kunt de koudestroom ook volgen. Zo ontdek je waar deze precies vandaan komt. Dit is een goede indicatie van welk deel van het huis nog wat extra hulp kan gebruiken.
Lukt het je niet om te ontdekken waar de kou vandaan komt? Dan zou je ook een warmteverliesberekening kunnen laten uitvoeren. Hierbij wordt o.a. met een infraroodcamera gekeken om te ontdekken waar de koudste delen van het huis zich bevinden.
3. Een andere vloer
Wist je dat je snel koud wordt als je voeten ook koud zijn? Je lichaam verliest net als een huis veel warmte via de onder- en de bovenkant. Daarom is het belangrijk om ook wat extra aandacht aan de vloeren te besteden. Vloerisolatie hoeft niet heel ingewikkeld. Soms kan het al helpen om een simpel tapijt neer te leggen.
Is er onder de woning nog een geheel andere ruimte te vinden? Bijvoorbeeld een zeer ruime kruipruimte of kelderruimte? Dan is het verstandig om onder de bestaande vloer nog een extra dikke laag isolatiemateriaal aan te brengen. Op die manier voorkom je dat er nog meer warmte via de vloer verloren gaat.