Je wilt graag zonnepanelen laten leggen en vraagt je af of daar subsidie voor is. Het woord ‘subsidie’ impliceert een toeslag, maar helaas bestaat deze niet meer. Wel kun je kiezen voor een energiebespaarlening of voor het opstarten van een eigen energiecoöperatie. Hoe werkt dat?
Hoe vraag ik subsidie voor zonnepanelen aan?
Waar je vroeger echt een subsidie kreeg voor de aanschaf van zonnepanelen, moet je het nu vooral hebben van financiële regelingen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de energiebespaarlening. Daarmee kun je energiebesparende maatregelen in of aan het huis betalen.Heb je geen eigen dak waar je zonnepanelen op kunt leggen, dan kun je samen met anderen zonnepanelen op het dak van een gebouw in de buurt laten plaatsen. Je richt dan een energiecoöperatie op. Deze manier van zonnepanelen plaatsen komt in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking. De overheid betaalt graag mee aan een gezamenlijke opwek. Er is wel een regel voor: het moet in eigen leefomgeving gebeuren, die afgebakend is door een postcoderoos. Je vraagt de zonnepanelen subsidie bij de overheid aan, via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Energiebespaarlening
De Energiebepaarlening vraag je niet aan bij de RVO, maar bij het Nationaal Warmtefonds. Zie het als een soort bank van de overheid, waar je geld kunt lenen om je huis te verduurzamen. Op de website typ je het gewenste leenbedrag in, selecteer je de gewenste looptijd en je vult je postcode in. Dan zie je ook wat de rente wordt en welk maandbedrag je moet betalen.De tijd dat je gratis geld kreeg om je zonnepanelen aan te leggen, is voorbij. Het uiteindelijke voordeel moet je dan ook vooral uit het terugverdienen halen. Als je bijvoorbeeld een thuisbatterij hebt, kun je de stroom zelf gebruiken en hoef je minder aan de energieleverancier te betalen. Vraag om zonnepanelen advies bij een expert om uit te vinden wat voor jou het voordeligst is.
Afschaffing salderingsregeling
Nu mag je nog zelf geproduceerde elektriciteit wegstrepen tegen het verbruik op een ander moment. Dat noemen we salderen of de salderingsregeling. Je levert de zelf geproduceerde elektriciteit dan terug aan het net. Helaas is dat net nu overvol, en wil de overheid Nederlanders juist stimuleren om de energie zelf te gebruiken. De salderingsregeling wordt dan ook afgeschaft.Wil je zonnepanelen op je dak? Dan is er nog wel goed nieuws. Vanaf 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Het nultarief geldt alleen als je de zonnepanelen plaatst op een woning of een bijgebouw van een woning.