Je zou denken, met een ergonomische bureaustoel zit je altijd goed. Maar de manier waarop je op de stoel zit, is misschien nog wel belangrijker. Een rechte houding is ontzettend belangrijk en cruciaal in het voorkomen van klachten. Maar hoe zorg je er nu voor dat je goed zit? In de volgende 10 stappen vertellen we je hoe je een goede zithouding aan kan nemen.
1. Zet je voeten goed neer
Ga op je bureaustoel zitten en zet je voeten stevig op de grond. Je knieën moeten een hoek maken van iets meer dan 90 graden en je voeten moeten plat op de grond staan. Pas de hoogte van je stoel aan. Als je goed zit, dan zal de druk onder je billen net zo groot zijn als onder je bovenbenen. Je kunt dit meten door je handen onder je billen en vervolgens onder je bovenbenen te plaatsen en de druk te vergelijken. Is de druk verschillend, dan zal je de bureaustoel toch nog hoger (bij meer druk bij de billen) of lager (bij meer druk bij de bovenbenen) moeten instellen.
2. Gebruik de hele stoel
Ga goed naar achteren zitten op je stoel. Met je rug tegen de rugleuning, zou er minimaal twee vingers en maximaal een vuist ruimte moeten zitten tussen het zitvlak en je knieholtes.
3. Let op je armen
Je onderarmen en ellebogen moeten kunnen rusten op de armsteunen en je schouders moeten ontspannen kunnen hangen.
4. Positioneer je bureaustoel
Schuif nu je bureaustoel tegen het bureau aan. Laat het bureaublad aansluiten bij je armsteunen. Dit zorgt ervoor dat je polsen recht blijven bij het gebruik van een de muis of het toetsenbord. Verlaag indien gewenst het bureaublad..
5. Ondersteun je rug
De steun in de lage rug heeft een bolle vorm welke overeen komt met de natuurlijke holle kromming van de lage rug. Stel je rugleuning dusdanig in dat je ondersteuning voelt boven de broekriem..
6. Stel de hoogte van het beeldscherm in
Zorg ervoor dat de bovenrand van het beeldscherm op ooghoogte staat, zodat je nek zo veel mogelijk ontlast wordt en dus niet te veel gebogen of gestrekt is.
7. De positie van het scherm aanpassen
Het scherm moet op armlengte afstand zijn van je zit plek. Echter is de afstand ook afhankelijk van de lettergrootte op uw beeldscherm. Als u met je rug tegen de rugleuning zit, moeten de letters goed leesbaar zijn. Is dit niet het geval, zet dan het beeldscherm dichterbij.
8. Positioneer het toetsenbord
Het toetsenbord mag op ongeveer 15 cm van de tafelrand worden geplaatst.
9. Positioneer de muis
Plaats de muis dichtbij het lichaam en zorg ervoor dat je de ruimte hebt voor een muis. Zodoende worden je bewegingen groter en forceer je de pols niet met te kleine bewegingen.
10. Dynamisch werken
Probeer dynamisch te werken. Door regelmatig je houding aan te passen, neemt de kans op eenzijdige, ongezonde spier- en lendenbelasting af. De natuurlijke S-vorm van de wervelkolom wordt aangenomen, waardoor lende- en zitspieren ontlast worden. Dit verbetert de bloedcirculatie. Zo worden de lendenen weer hersteld, en wordt gelijktijdig het concentratie- en prestatievermogen vergroot.
Bureaustoel goed ingesteld?
Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen ben je klaar en is je bureaustoel ideaal afgesteld op jouw lichaam. Je hebt er nu alles aan gedaan om klachten te voorkomen. Merk je dat je bureau te hoog of te laag staat en kun je dit niet aanpassen? Dan is dat het volgende waar je mee aan de slag kunt. Ga voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is, om zo helemaal ergonomisch te kunnen werken.
Wissel zitten met staan
De hele dag zitten, ongeacht dat je goed zit, is niet echt gezond. Wissel het zitten ook eens met staan af. Door te kiezen voor een zit sta bureau, breng je dynamiek in de dag en een hele hoop voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid.