Er zijn steeds meer mensen die afreizen naar het buitenland om daar af te kicken. De verslavingszorg in Nederland raakt oververhit en de wachtlijsten zijn dan ook erg lang. Het is dus niet vreemd dat men op zoek gaat naar andere alternatieven. Maar als je op zoek gaat naar een afkickkliniek voor drugs of alcoholgebruik, wil je wel weten dat je de beste keuze maakt. Waarom zou je dan juist voor een afkickkliniek in Zuid-Afrika kiezen? Wat levert dit je precies op?
De kosten
Als we denken aan een afkickkliniek in het buitenland, dan vrezen we ook vaak voor torenhoge kosten. Want kom je dan nog wel in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar? Of is dit niet mogelijk als je voor hulp naar het buitenland gaat? Gelukkig maakt dit in de meeste gevallen weinig uit. Verslavingszorg - ook in het buitenland - valt vrijwel altijd onder de basisverzekering. Uitzonderingen daargelaten. Een zelfstandige bijdrage kan wel aan de orde zijn. Daarom is het goed om van tevoren contact op te nemen met de kliniek en dit verder uit te zoeken. Wat kost afkicken in Zuid-Afrika? Meestal dus niet meer dan in Nederland. Neem voor extra zekerheid ook contact op met je verzekeraar, zodat je precies weet welke kosten wel of juist niet geclaimd mogen worden.
Geen verleidingen uit eigen omgeving
Als je in je eigen woonplaats blijft, is de kans groot dat je nog altijd voor verleidingen komt te staan. Dit kunnen mensen, maar ook bepaalde gebouwen of andere plekken zijn. Hier elke dag komen of deze mensen regelmatig zien, kunnen maken dat je sneller terugvalt of niet geheel succesvol kunt afkicken. Weet je dus dat jouw omgeving van grote invloed is op de ernst van je verslaving? Dan kan het goed zijn om even helemaal weg te zijn uit deze regio. Misschien zelfs wel uit het land. De sereniteit van Zuid-Afrika kan dan erg helpend zijn. Ook omdat je voor een groot deel anoniem bent. Je zult niet snel bekenden tegenkomen in de omgeving. Dat maakt dat je je volledig kunt richten op je behandeling en niet te maken krijgt met invloeden van buitenaf.
Minder lange wachtlijsten
De wachtlijsten in de verslavingszorg binnen Nederland zijn erg hoog. Soms moeten mensen maanden tot zelfs een jaar wachten tot ze geholpen kunnen worden. Vaak is die tijd er eigenlijk niet. De kans bestaat dat de persoon in kwestie steeds verder in zijn of haar verslaving wegzakt en dat behandelen daardoor moeilijker wordt. Bovendien heeft dit ook grote gevolgen voor de gezondheid. Zowel op de korte als de lange termijn. Snelle hulp is daarom belangrijk. Maar niet altijd mogelijk in Nederland. Door uit te wijken naar het buitenland, zoals Zuid-Afrika, kan soms de wachtlijst vermeden worden. Ook hier geldt uiteraard wel een wachtlijst, maar die is meestal korter dan in Nederland. Wie baat heeft bij snelle hulp, doet er dan ook goed aan om ook buiten de grenzen te zoeken.