Als je voor iemand wilt zorgen die veel hulp nodig heeft, kan een mantelzorgwoning een goede oplossing bieden. Zo'n woning kun je bouwen voor degene die komt helpen, maar ook voor de persoon die hulp nodig heeft. Wil je een mantelzorgwoning bouwen? Dan is het goed om te weten wanneer je dat mag doen. Wat zijn de voorwaarden en waar moet je op letten bij het plaatsen van zo'n woning? In dit artikel vertellen we je alles over de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.
Wat is een mantelzorgwoning precies?
Een mantelzorgwoning is een woning die speciaal is ingericht voor mantelzorgers. In deze woningen kunnen mantelzorgers tijdelijk wonen wanneer ze bijvoorbeeld helpen met het verzorgen van een zieke of oudere persoon. Een mantelzorgwoning is vooral belangrijk om 24-uurszorg te kunnen bieden. In sommige gemeenten wordt een mantelzorgwoning ook wel een 'patiëntenwoning' genoemd. Heb jij iemand in de familie die je wilt ondersteunen? Dan kun je ook juist een woning voor diegene laten bouwen. Deze persoon is dan in de buurt, zodat je hem of haar makkelijk kunt helpen. Het voordeel hiervan is dat je deze persoon zo niet direct in je eigen huis hoeft te nemen. Hierdoor houden beide partijen meer rust, ruimte en privacy.
Verschillende soorten woningen
Mantelzorgwoningen kunnen verschillend zijn qua grootte en inrichting. Er zijn mantelzorgwoningen die geschikt zijn voor één mantelzorger, maar er zijn ook grotere mantelzorgwoningen die geschikt zijn voor twee of meer mantelzorgers. Het is maar net wat je nodig hebt en wat er mogelijk is in jouw situatie. Een mantelzorgwoning kan in de tuin worden geplaatst, maar kan ook in de vorm van aanbouw, of een bestaande ruimte zoals een garage.
Waar moet je aan voldoen?
Om een mantelzorgwoning te plaatsen hoef je geen vergunning te hebben. Wel zijn er een aantal regels waar je aan moet voldoen. Deze regels kun je vergelijken met de regels voor het bouwen en inrichten van een schuur of garage. Zo zijn er regels op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid. Deze regels kun je terugvinden in het bouwbesluit. Heb je specifieke vragen over het bouwen of inrichten van een mantelzorgwoning? Dan kun je hiervoor even contact opnemen met de gemeente. Zorg je niet meer voor de persoon? Dan hoef je de woning niet meteen weg te halen. Wel mag de keuken en de badkamer niet meer gebruikt worden.