Wat is Microsoft Copilot en welke copilots zijn er?

Wat is Microsoft Copilot en welke copilots zijn er?

Wie bekend is in de wereld van Generative AI, zal vast al gehoord hebben van Microsoft Copilot. Maar welke Copilots zijn er nu, en welke gaat jou helpen? In dit artikel ga ik door de verschillende Copilots heen en bespreek ik de voor- en nadelen.

Microsoft Copilot (voorheen Copilot voor Bing / Edge)

Deze Copilot is de meest bekende Copilot. Deze Copilot kun je in de browser aanroepen (op dezelfde manier als ChatGPT). Je kunt hem gebruiken om artikelen te laten schrijven, informatie te laten samenvatten etc. Deze Copilot is gratis te gebruiken voor iedereen (er is wel een maximum aantal prompts per dag). Wanneer je deze Copilot vanuit een bedrijfsaccount gebruikt zie je rechts bovenin een groen vinkje. Dit betekent dat Microsoft jouw data beschermt, en dus niet gebruikt om modellen te trainen etc. Privé gebruikers hebben dit privilege niet. Aan de achterkant maakt deze Copilot gebruik van ChatGPT, en feitelijk is het dus gewoon ChatGPT in een Microsoft jasje.

Microsoft Copilot voor Office 365

Wie een tijdje met Microsoft Copilot (zie hierboven) of ChatGPT heeft gewerkt, is het waarschijnlijk al opgevallen dat je veel knip- en plakwerk moet doen om deze AI-bots te gebruiken. Dat is precies waar Copilot voor Office 365 zich onderscheidt. Deze Copilot zit namelijk “ingebakken” in applicaties zoals Excel, Word, Outlook en Teams. Vergeet knippen en plakken, met deze Copilot heb je altijd een Copilot in de applicatie, die jouw data kent. De Copilot die je in Excel kunt gebruiken is een van mijn favorieten. Hij kan namelijk formules voor je bedenken, kruistabellen maken (die ook nog eens logisch zijn) en VLOOKUPS maken. Maar ook de Copilot voor Outlook is super handig! Hiermee kun je emails laten opstellen of juist laten herschrijven. Een abonnement voor Copilot voor Office 365 kost 30 euro per maand.

Nog veel meer Copilots!

Naast deze twee Copilots die vrijwel iedereen kan gebruiken, zijn er nog heel veel specifieke Copilots. Zo is er Copilot voor GitHub (voor software ontwikkelaars), zit er een Copilot in bijvoorbeeld Power Automate of Power BI etc.

Wist je dat er ook functie-specifieke Copilots zijn? Zo is er bijvoorbeeld Copilot voor Finance en Copilot voor Sales. Daarnaast zijn er ook aparte Copilots voor Microsoft Dynamics etc.

Er is dus een Copilot voor iedereen!

Aan de slag met Copilot

Wil jij zelf aan de slag met Microsoft Copilot? De beste manier om te starten is natuurlijk het volgen van een Microsoft Copilot training, of een Copilot voor Office 365 training.