Wat is urineverlies?
Urineverlies is het ongewenst verliezen of het niet in staat zijn urine op te houden. Urineverlies is te verdelen in inspannings- of stressincontinentie en aandrangincontinentie. Inspannings- en stressincontinentie houden in dat u urine verliest tijdens het springen, rennen, tillen, hoesten of lachen. Aandrangincontinentie is urineverlies door spanning op de blaas. U kunt het dan niet meer ophouden. Ongeveer 1 op de 20 mensen heeft last van urine-incontinentie. Urineverlies kan ook een combinatie van de twee soorten zijn. Dit komt vooral voor bij ouderen. Urineverlies kan een erg ongemakkelijk probleem zijn, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om het tegen te gaan.
Het gebruik van incontinentiematerialen
Incontinentiematerialen zijn producten die ervoor zorgen dat urineverlies minder ongemakkelijk wordt. Er zijn drie verschillende soorten incontinentiemateriaal:
- Absorberend incontinentiemateriaal;
- Afvoerend incontinentiemateriaal;
- Materialen die de urine regelen of tegengaan.
Absorberend incontinentiemateriaal is materiaal wat korrels bevat. Deze korrels zetten de urine om in een soort gel en zorgen ervoor dat er geen geur vrijkomt. Bij deze materialen kunt u denken aan inlegkruisjes, incontinentiebroekjes of pants en buikband- of slipsystemen. Afvoerend incontinentiemateriaal nemen de urine niet op, maar voeren het af. Dit wordt gedaan door katheters die in verschillende vormen verkrijgbaar zijn: een verblijfskatheter, intermitterende katheter, condoomkatheter voor mannen en urineopvangzakken. Regelende materialen worden vooral gebruikt bij ongewenst verlies van ontlasting, u kunt denken aan darmspoelen en anaaltampons.
Wat zijn oorzaken van urineverlies?
Urineverlies kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken zijn:
- Een slechte afsluiting van de plasbuis. Hoe slechter de afsluiting van de plasbuis, hoe moeilijker het is om uw plas op te houden. U kunt hierdoor dus urine verliezen.
- Een blaasverzakking. Dit zorgt ervoor dat u de bekkenbodemspieren minder goed kunt aanspannen. Uw blaas wordt hierdoor niet goed afgesloten en dat kan leiden tot urineverlies.
- Een operatieve ingreep. Operatieve ingrepen in de onderbuik en urologische operaties kunnen de tijdelijke of blijvende zenuwbeschadigingen veroorzaken. Deze beschadiging heeft urineverlies als gevolg. Dit kan worden opgelost door de bekkenbodemspieren te trainen of door het gebruik van een TVT-bandje. Een TVT ondersteunt het afsluiten van de blaas.
Wat u kunt doen tegen urineverlies
Urineverlies kan een erg ongemakkelijk probleem zijn. Wanneer u last hebt van incontinentie betekent dat dat u ongewild urine verliest. Dit kan gaan over druppeltjes en kleine beetjes, maar in sommige gevallen kan het ook betekenen dat u uw hele plas niet meer kan ophouden. Er zijn meerdere plasproblemen die veel ongemak met zich meebrengen. Vaak wordt het onderwerp urineverlies gezien als een taboe, maar in werkelijkheid is het een veelvoorkomend probleem. Urineverlies komt vooral voor op hogere leeftijd. Door hun anatomie hebben vrouwen er vaker mee te maken dan mannen. Er zijn veel oplossingen voor urineverlies, maar om te weten welke de beste is voor u, is het goed om na te gaan wat de oorzaak van uw probleem is.
Veelvoorkomende vormen van urineverlies
Er zijn drie vormen van urineverlies. De meest voorkomende vorm is inspanningsincontinentie, ook wel stressincontinentie. Dit heeft niks te maken met stress, maar met de druk die op uw buik en blaas staat tijdens lichamelijke inspanning. Dan kunt u denken aan acties als rennen, springen en bukken. Deze vorm van urineverlies is veel te vinden bij vrouwen. Een andere soort is aandrangincontinentie. Hierbij leidt u urineverlies als gevolg van sterke aandrang. U kunt dan niet op tijd het toilet bereiken. Dit wordt veroorzaakt door een communicatiestoring tussen uw blaas en uw hersenen. Tot slot is er de gecombineerde vorm. Dan heeft u last van urineverlies bij inspanning en aandrang.
Oplossingen tegen urineverlies
De kans dat u van uw urineverlies afkomt is groot. Als u weet wat de oorzaak is, kunt u het probleem goed aanpakken. Het is verstandig om langs te gaan bij de huisarts. Deze zal u informeren en samen met u een plan van aanpak maken. Sommige oorzaken zijn op te lossen met het trainen van de bekkenbodem, anderen worden aangepakt met medicatie. Mocht het urineverlies zodanig ernstig zijn, is het ook mogelijk operatieve ingrepen te ondergaan. Tot die tijd kan het kan erg prettig zijn om TENA incontinentiemateriaal te gebruiken. Deze voorkomen vervelende ongelukjes en bevatten absorberend vermogen. Denk aan inlegkruisjes en broekjes. Tegenwoordige fabrikanten, zoals TENA, hebben een breed assortiment. Valt u daarentegen niet terug op slechts incontinentieproducten, u moet de kans op een behandeling voor uw urineverlies niet laten ontglippen.