Wie een geducht puzzelaar is, zou de naam wellicht herkennen. Anderen zullen zich misschien wel afvragen waarom er in een artikel over puzzels wordt geschreven met een onbekende man in de titel. Toch is hij zo onbekend nog niet: Jan van Haasteren staat al sinds 1980 te boek als de tekenaar van honderden puzzelplaten. Maar wat maakt zijn werk dan zo herkenbaar? Wij gaan het met je uitzoeken.
Haaienvinnen en hoeden met voetjes
Waar Jan van Haasteren vooral bekend om is, is zijn stijl van tekenen. Zijn puzzelplaten zijn namelijk grote tekeningen vol details, grapjes en verstopte elementen die in elke puzzel terugkomen. Enkele hiervan zijn een haaienvin, robot-oogjes, struisvogels, gebitjes, een haastige slak en de opvallende hoed met voetjes. Zonder context klinkt dit natuurlijk erg raar, maar goed om te weten is dat Jan van Haasteren op een erg cartooneske manier tekent.
Vaak is er op de tekening één specifieke locatie afgebeeld, waarin allerlei komische gebeurtenissen plaatsvinden. Ook stopt hij vaak veel details in zijn tekeningen, waardoor de puzzels lastiger zijn om te leggen. Jan van Haasteren heeft puzzels met elke hoeveelheid stukjes. Wil je voor je puzzels 1000 stukjes hebben? Of misschien zelfs 5000 stukjes? Voor elke puzzelaar is er iets te vinden.
Tekenen na pensioen
Voordat Jan van Haasteren zich bezighield met puzzelplaten, werkte hij voornamelijk in commerciële opdracht; denk hierbij aan bijvoorbeeld reclameposters. De opdracht waarmee hij echt wat bekendheid vergaarde, was een kijkplaat die hij tekende voor het jenevermerk Bokma. Aan de hand van deze kijkplaat kreeg Van Haasteren steeds meer opdrachten.
Hoewel enkele van zijn kijkplaten al als puzzel waren uitgebracht, ging hij in 1980 een samenwerking aan met spelletjesfabrikant Jumbo. Na zijn pensioen in 2001 bleef hij dan ook uitsluitend voor Jumbo tekenen en nam hij geen opdrachten van anderen meer aan.
Onderscheiding
Een heus hoogtepunt in de carrière van Van Haasteren, is de koninklijke onderscheiding die hij mocht ontvangen in 2013. De onderscheiding verdiende hij omdat hij zo’n positieve invloed uit had geoefend op de stripwereld van Nederland. Hiermee werd hij officieel benoemd tot Ridder van Oranje-Nassau. De burgemeester van Bergen, waar hij woonachtig is, heeft hem deze onderscheiding gegeven.
In 2006 was hij ook al onderscheiden door Het Stripschap met de Bulletje en Boonestaak-schaal. Dit is een onderscheiding die al sinds 2003 jaarlijks wordt uitgereikt aan één of enkele striptekenaars. De naam van deze onderscheiding is dan ook afkomstig van de Nederlandse stripfiguren met dezelfde naam: Bulletje en Boonestaak.
Honderden puzzels
Op het moment van schrijven is Jan van Haasteren de man achter meer dan tweehonderd legpuzzels. Echter, de exacte hoeveelheid is een beetje afhankelijk van hoe je wil tellen. Van Haasteren heeft namelijk een studio opgericht, de Jan van Haasteren-studio, waar hij en nog twee andere tekenaars werken aan de puzzels. Niet elke tekening is dus door hem gemaakt. Daarnaast heb je nog de vraag of je ook puzzels mee wil tellen die samen in één 2-in-1-doos komen, of dat je elke doos als één puzzel wil rekenen.
Als je elke doos als individuele puzzel telt, kom je al boven de 800 puzzels uit. Tel je enkel de verschillende tekeningen, dan is de hoeveelheid puzzels nog steeds geen misselijk getal, namelijk 241. Door een duidelijk Jan van Haasteren puzzels overzicht op te zoeken, kan je al zijn werken zien, vaak gecategoriseerd in de hoeveelheid stukjes die elke puzzel heeft.